DA – Deptors anonymous

Historie

Idéen om, at der skulle være Anonyme debitorer, startede i 1968, da en kernegruppe, der genvandt medlemmer fra Anonyme Alkoholikere , begyndte at diskutere de problemer, de oplevede med penge. Ledet af en mand ved navn John H., begyndte de en otteårig åndelig rejse for at forstå årsagerne og betingelserne bag deres selvdestruktive opførsel med penge.

For at få en ide om, hvordan man nærmer sig dette, fokuserede de igen på de forskellige symptomer, de oplevede, herunder mange forskellige udgiftsmønstre, besparelse, shopping og indtjening. De kaldte sig først “Penny Pinchers”, og forsøgte at kontrollere gennem magt, hvor mange penge de brugte. Senere gruppen omdøbt sig til “Capital Builders”, overbevist om, at deres økonomiske problemer stammer fra manglende evne til at spare penge. De forsøgte at helbrede dette ved at foretage daglige indskud i sparekonti, men det lykkedes heller ikke at løse deres problemer.

I de kommende år forsøgte den stadig skiftende gruppe af mennesker omkring John H. at løse alle de symptomer, de lider af, men fortsatte med at mislykkes. Udover AA deltog de i møder af Gamblers Anonymous, Al-Anon og andre 12-trins programmer, i håb om at finde et endeligt svar. Endelig begyndte de, som flere år gik, at forstå, at deres monetære problemer ikke stammer fra manglende evne til at spare eller kontrollere det beløb, de brugte eller tjente, men snarere fra manglende evne til at blive solvente.

I 1971 udbrød essensen af ​​DA-programmet i opdagelsen og forståelsen af, at gælddannelsen selv var kernen i sygdommen, og den eneste løsning var at bruge de 12 trin af alkoholikere til at stoppe med at pådrage sig usikker gæld en dag ad gangen, og at forblive stoppet. Efter to år blev een oprindelige gruppe af AA-medlemmer opløst. Møder kom og gik mens John H. forsøger desperat at holde den lille og stadigt skiftende gruppe af finansielt ustabile alkoholikere sammen.

DA kom igen i april 1976, da John H. og en anden debitor mødtes i en kirke i New York City til det første regelmæssigt planlagte DA-møde. Inden for et år blev der afholdt et andet møde. I begyndelsen af ​​1982 var der fem møder i verden, alle på Manhattan.

I marts 1982 tog repræsentanter fra de fem møder et dristigt skridt. Da mange af dem er blevet inspireret af deres serviceerfaring i AA, etablerede de et Pro-Tem Board of Trustees for DA. Pro-Tem-bestyrelsen på fem planlagde et årligt møde med Anonyme Debitorer , der blev afholdt i New York City i september 1982. En permanent  blev valgt på dette møde og har eksisteret lige siden. Nyligt etablerede møder i Boston og Washington valgte også regionale servicegruppe medlemmer, og disse blev senere tiltrådt af en regional servicegruppe delegeret fra Los Angeles.

DA var hovedsagelig baseret på New York i midten af ​​1980’erne, og der blev afholdt fire årlige møder fra 1983-1986, alle på Manhattan. Generaldirektoratet i denne æra forsøgte at opbygge en servicestruktur for det fledgling Fellowship stort set på AA-modellen, men med nogle forskelle for at rumme DA’s meget mindre størrelse. Klasse B (ikke-debitor) udvalgte blev tilføjet til GSB, og regionale udvalgte blev erstattet af et bestyrelse, der udelukkende består af nationale udvalgte valgt fra regioner i DA-enhedens interesse.

I 1987 fulgte GSB AA-modellen yderligere ved at oprette en World Service Conference og vende sig til den for vejledning og retning for DAs fremtid. I et forsøg på at skabe et virkelig nationalt fællesskab mødtes konferencen kun det første år i New York, og i de efterfølgende år skiftede konferencens beliggenhed mellem Los Angeles, Boston, Chicago, San Francisco, Dallas og mange andre byer.

De største udfordringer i DAs første 15 år var udviklingen af ​​en servicestruktur, skrivning og vedtagelse af en fælles litteratur og overvinde regionale modsætninger. I 1994 blev intergroups voksende betydning indregnet, da Intergroup Service Repræsentanter blev medlem af General Service Repræsentanter og udvalgte som delegerede til den årlige World Service Conference.

Som det kan forventes i et stipendium, der udelukkende består af debitorer, har DA kæmpet økonomisk gennem en stor del af sin eksistens. Ved flere lejligheder har den økonomiske solvens været udfordret, og mange medlemmers vægt på “visioner”, de har for fællesskabets fremtid, har overskredet medlemmernes vilje til at finansiere disse visioner. Selv om et generaldirektorat blev oprettet i 1985, var kontoret kun åbent et par timer om ugen i mange år, og DA ansatte ikke sin første fuldtidsansatte indtil 2001.

Debitorer Anonym har i dag mere end 500 registrerede møder i mere end 15 lande verden over. Den har en grundbog, et stort litteraturlager og har for nylig produceret sin første fremmedsproglitteratur. Efter denne skrivning i 2011 er DA klar til at fejre 35 års eksistens som et fællesskab og dets 25. verdensservicekonference i Detroit, Michigan-området.

 

De 12 Trin

 1. Vi indrømmede vi var magtesløse overfor gæld, og at vi ikke kunne klare vort eget liv.
 2. Vi kom til den erkendelse, at en magt større end os selv kunne give os vores sunde fornuft tilbage.
 3. Vi besluttede at lægge vores vilje og vort liv over til Guds omsorg, Gud, sådan som vi opfattede Ham.
 4. Vi foretog en grundig og uforfærdet moralsk selvransagelse.
 5. Vi indrømmede overfor Gud, for os selv og for et andet menneske, nøjagtig hvordan det forholdt sig med vores fejl.
 6. Vi var helt indstillet på at lade Gud fjerne alle disse karakterbrist.
 7. Vi bad Ham ydmygt fjerne alle vores fejl.
 8. Vi lavede en liste over alle de mennesker vi havde gjort fortræd, og var villige til at gøre det godt igen.
 9. Vi gik direkte til disse mennesker, såfremt vi derved ikke ville såre dem eller andre.
 10. Vi fortsatte med vores selvransagelse, og når vi havde fejlet indrømmede vi det straks.
 11. Vi søgte gennem bøn og meditation, at forbedre vores bevidste kontakt med Gud, sådan som vi opfattede Ham, idet vi alene bad om, at få at vide hvad der var Hans vilje med os, og om styrke til at udføre dem.
 12. Når vi, som følge af disse trin havde haft en åndelig opvågnen, forsøgte vi at bringe budskabet videre til andre kompulsive skyldnere, og at praktisere disse principper i alt hvad vi foretog os.

Kilde: Frit oversat fra den amerikanske hjemmeside

 https://debtorsanonymous.org/about-da/history/

Trin hentet fra den danske side

https://debtorsanonymous.dk/12-trin/